HVORNÅR ER NOK, NOK..?

Jeg ser det igen og igen i mit arbejde som parrådgiver, coach og PREP-underviser;
Par, der SÅ gerne vil hinanden, men ikke kan finde ud af at lade være med at skændes. De er kørt fast i en negativ spiral og sidder ofte fastlåst i nogle roller, der gør det svært at bryde mønstret på trods af et stort ønske om at få det bedre sammen.

Mange spørger mig: “Hvornår ved jeg, at jeg har kæmpet nok?” – og jeg ville ønske der var et enkelt svar på det spørgsmål. Jeg ved dog, at i dét øjeblik der kommer et par friske øjne på, som kan hjælpe med at spotte, hvor kommunikationen i forholdet går galt og give input til nye måder at møde hinanden på i samtalen, begynder forandringen.

Jeg bliver aldrig træt af at iagttage, hvor stor betydning det har for et par, når jeg introducerer de enkle og konkrete kommunikationsteknikker, der lærer dem at lytte til og anerkende hinanden.

Det springende punkt er, hvilken holdning vi har til hinanden og vores parforhold.
Måden vi vælger at gå til vores partner og vores konflikter på.

Hvad med dig?

  • Har du taget et bevidst valg om, hvordan du vil reagere, når du er uenig med din partner?
  • Har I talt om, hvordan I ønsker rammerne for jeres parforhold skal være?
  • Og har I forholdt jer til, hvordan I bedst løser jeres konflikter og får talt om de svære ting?

Hvis ikke, så tag din partner med på PREP-kursus.

 

For mange mennesker kan det føles både “akavet” og som en “falliterklæring”, at skulle have professionel hjælp til at få det til at fungere med sin partner. Det resulterer ofte i, at mange venter med at opsøge mig, indtil det har udviklet sig til en krise, hvor parforholdet skranter så meget, at den ene eller begge parter overvejer at afslutte det.

Det er, som de fleste ved, aldrig en nem beslutning at gå fra hinanden.
Det gør nas – og for mange involverer det ofte også børn, der skal vænne sig til en helt ny livsform med mor og far hvert sit sted og smerteligt savn som en del af prisen.

Derfor kan jeg ikke anbefale nok, at vi vælger at gøre noget aktivt for vores parforhold inden, det er for sent.

Da jeg i 2008 tog efteruddannelsen som PREP-kursusleder, var det fordi, jeg her havde fundet et tilbud til par, der rent faktisk har en dokumenteret positiv effekt.

PREP står for Prevention and Relationship Enhancement Program, hvilket betyder, at det er et forebyggende og relationsudviklende kursus.

Det er baseret på mere end 30 års forskning på bl.a. Denver University i USA om, hvad der skaber bedre relationer i parforhold, og på et PREP-kursus får I en lang række konkrete redskaber til god kommunikation og konflikthåndtering.

Når jeg afholder et af mine PREP-kurser, er det med en sikker viden om, at de temaer og redskaber jeg underviser i, vil gøre en mærkbar forskel.

Studier har nemlig vist at par, der lærer at anvende principperne bag PREP, har større mulighed for at forblive i deres forhold end par, der ikke får samme viden og træning.
Faktisk var skilsmisseraten kun 4% for de deltagende par 5 år efter de havde været på kurset  – hvorimod kontrolgruppen, der ikke havde været på PREP-kursus, havde en skilsmisserate på 24%.

Lyder et PREP-kursus som noget for dig og din partner?