Sådan reddede Cathrine & Carsten deres ægteskab

I 2013 var Carsten og Cathrine med på et af mine PREP-kurser for par.
Deres ægteskab var i krise og de var meget frustrerede.

CathrineCarstenDe brugte ALT for meget tid på at hakke på hinanden og have opslidende diskussioner, der ikke førte nogen vegne.

Heldigvis tog de afsted på PREP-kurset. Og det ændrede deres forhold.

De gik fra “kriseramt parforhold” til et forhold baseret på respekt, anerkendelse og plads til at være forskellige.

(En forandring som magasinet Hendes Verden i øvrigt skrev denne artikel om nogle måneder efter kurset).

Selvom flere internationale undersøgelser har vist, at PREP har stor effekt og hjælper mange par til at undgå skilsmisse (læs evt. mere her), så er det for mig altid mest interessant at høre, hvordan langtidseffekten er hos netop “mine” par, der har været med på mine tidligere PREP-kurser.

Det springende punkt er jo, om vi “lader stå til” og ryger tilbage i vores gamle mønstre?
Eller om vi formår at ændre os sammen og skabe nye, gode vaner i parforholdet?

Læs mit interview med Cathrine & Carsten:

 

Hvad har det gjort for jeres parforhold, at I var på PREP-kursus?

Cathrine: ”Jeg tror faktisk, vi var gået fra hinanden, hvis vi ikke havde gjort det.
Før kurset var vi meget forskellige og tænkte på hver vores måde. Jeg snakkede rigtig meget og var generelt utilfreds med mange ting i forholdet. Og så blev det til angreb og meget lidt konstruktivt.

På kurset har vi fået nogle redskaber, som vi konkret kan bruge. Vi blev bevidste om, hvad det var der foregik, når det gik galt mellem os. Det var fx en aha-oplevelse at lære, hvordan vi tit kom til at tolke det den anden sagde negativt og vi blev bevidste om, hvornår vi hævede stemmen og optrappede konflikten.

Når de ting nu kommer frem i hverdagen, ved vi, hvad vi skal gøre anderledes. Vi ved, hvordan vi kan gå ind og ændre det.

Det var lidt som at genopdage hinanden igen på PREP-kurset. Vi fik talt om vores forventninger og værdier og lærte at tale sammen. Det var en helt anden måde at gribe det an på. Det kan godt være, vi kunne have haft kæresteaftener, hvor vi havde hygget os, men vi ville aldrig være nået ind til kernen, som vi lærte på kurset.”

Carsten: ”Gennem kurset indså vi faktisk, hvad det var for nogle ting, der var i vejen. Vi fik nogle værktøjer på kurset, som vi kunne bruge for at ændre det.”

 

Hvordan har det forandret jeres parforhold, at I deltog på PREP-kurset?

Cathrine: ”Vi tager begge to meget mere ansvar for det, vi siger og gør nu. Vi har lært at høre, hvad den anden siger. Og nu ved vi, hvordan vi skal komme videre, hvis vi har en konflikt i vores forhold.

Vi er blevet meget bedre til at snakke sammen, når noget opstår og vi har meget mere respekt for hinanden nu. Vi har fået et fælles sprog og en fælles bevidsthed om vores kommunikation.

Jeg har fået en anden respekt for, hvordan min mands følelsesliv er og for den måde han tackler sine tanker på. Før kunne jeg godt komme til at nedgøre ham i en diskussion, men kurset har gjort, at jeg har fået en bevidsthed omkring det. Jeg synes, jeg er blevet bedre til at fremlægge det, hvis jeg er utilfreds med noget.”

 

Hvad var jeres største aha-oplevelser i forløbet?

CarstenCathrine_sofa2

Cathrine: ”Mit syn på parforholdet blev ændret. Vi har fået meget mere anerkendelse og respekt for hinanden.
Før var det lidt sådan, at der gælder andre regler for dig end for mig! Det var for eksempel irriterende, hvis Carsten kom for sent, men jeg måtte gerne selv.”

Carsten: ”Ja vi er blevet bedre til at se indad hos os selv. Før tænkte jeg, at det var Cathrine, der var noget i vejen med. Efter kurset er vi begge to blevet bedre til at stoppe op og se på os selv: Er jeg bedre selv? Det er nemt at komme til at skyde den videre, men man må tage ansvar for sig selv.”

 

Hvorfor valgte I PREP-kurset og ikke fx parterapi?

Carsten: ”Cathrine foreslog først parterapi, men det kunne jeg ikke se mig selv i. Jeg tænkte, at det ikke kunne passe, at det var det, vi skulle. PREP var lidt noget andet…
Det lød mere rigtigt, fordi det var reel undervisning om kommunikation og redskaber til at tale bedre sammen. Det virkede ikke så farligt, fordi der også var andre par tilstede. Det gjorde det nemmere for mig at sige ja, fordi det var undervisning og fordi det var for at lære at tale bedre sammen.”

Cathrine: ”Vi skulle ikke sidde og krænge vores sjæl ud overfor en psykolog eller terapeut. Samtalerne var kun mellem os som par, så det virkede ikke så farligt for Carsten. Vi skulle kun sidde og tale med hinanden.”

 

Hvad vil I sige til dem, der overvejer at tage på PREP-kursus, men som er lidt forbeholdne?

Carsten: ”Jeg vil sige: Tag det roligt! Du sidder overfor din partner og I er først og fremmest jer selv. Det er undervisning og det bliver forklaret, så det er til at forstå – og så sidder I og snakker sammen bagefter. Jeg syntes, det var dejligt afslappet og der var en god atmosfære.”

Cathrine: ”Ja, vi gjorde det til en hyggeaften for os to: ”Cathrine og Carsten-tid”. Jeg syntes også, at I som undervisere var gode til at gøre det afslappet.
På kurset får man redskaber til at få et bedre parforhold, og bliver bevidste om kommunikationen med hinanden. Det er en god kombination af både øvelser og undervisning. Først får man viden og så bagefter øvelser til, hvordan man skal tale sammen om det, fx værdier og hvordan man skal bruge redskaberne. Det blev gjort helt konkret.

Vi har anbefalet PREP-kurset flere gange til andre par. Vi har selv fået en helt anden respekt for hinanden og det har reddet vores parforhold, at vi lærte at tale sammen på en bedre og mere konstruktiv måde.”

 

Knirker parforholdet

 

Længes du også efter et bedre parforhold?

Og vil du lære det, Carsten & Cathrine har lært?

Vil du ikke gå glip af:

  • Et gennemarbejdet forløb, der lærer dig og din parter alt, I skal vide, for at kommunikere på en god og støttende måde – og slippe for skænderier og de samme tilbagevendende diskussioner igen og igen?
  • Forskningsbaseret viden om, hvad der hæmmer og fremmer et godt parliv, så I får et stærkt og sammentømret forhold?
  • 14 timers undervisning  med fokus på jer og jeres parforhold?
  • Inspirerende undervisning med fokus på temaer som kærlighed, forventninger, værdier, intimitet, engagement og tilgivelse?
  • Træning og vejledning i kommunikationsteknikker, der lærer jer at lytte til hinanden og løse konflikter på en effektiv måde?

 

Sæt tid af til dig og din partner nu!

>> Ja tak, vi vil gerne investere 14 timer i at styrke vores parforhold

>> Se datoer for næste holdstart

 

I kan også booke et individuelt PREP-forløb.
Kun for dig og din partner – og når det passer jer.

>> Jeg vil gerne læse mere om individuelle PREP forløb

 

Kærlig hilsen
Katrine

PS. Har I spørgsmål eller er i tvivl om et PREP-kursus er noget for jer?
Så skriv til mig på katrine@ditparforhold.dk eller ring på telefon 5194 30505.

 

 

Sådan reddede Cathrine & Carsten deres ægteskab

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Rul til toppen